Palvelemisesta tulee valoisa olo

Maiju, Elina ja Anneli ovat löytäneet katutyöstä oman paikkansa palvella. He iloitsevat saadessaan välittää toivoa ja Jumalan rakkautta kadulla kohtaamilleen ihmisille. Palveleminen tuo iloa ja tyydytystä omaankin elämään.

Levähdyspaikassa on mukana aivan loistava joukko vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset ovat tärkeä osa Levähdyspaikan toimintaa. He palvelevat suurella sydämellä ja hyvällä asenteella eri tehtävissä. Nyt saadaan lukea kolmen nuoren naisen, Maijun, Elinan ja Annelin, ajatuksia siitä, miten ja miksi he ovat päätyneet palvelemaan Levähdyspaikan katutyöhön Piritorille.

Jokainen tuli mukaan Levähdyspaikkaan eri reittejä pitkin. Maiju koki jo vuosia sitten, ollessaan Costa Ricassa, että Jumala näytti hänelle kuvan, missä hän on torilla jakamassa ihmisille syötävää ja juotavaa. Tämä Jumalalta saatu visio täyttyi vuosien päästä, kun Maiju lähti raamattupiiristä tutun kaverin pyytämänä tutustumaan Levähdyspaikan katutyöhön Piritorille. Maiju ihastui toimintaan ja uskaltautui torille toisella kertaa itsekseen. Yksin meneminen jännitti, mutta pian jännitys sai karista pois, kun ViaDian konkari Reijo huomasi Maijun ja toivotti hänet iloisen halauksen kera tervetulleeksi mukaan. Tällainen vastaanotto ilahdutti ja rohkaisi tulemaan mukaan vapaaehtoiseksi.

Elinalla taas on Levähdyspaikan kaltaisesta toiminnasta kokemusta jo New Yorkin Relief Bus -järjestöstä. Ensimmäistä kertaa Elina oli vapaaehtoisena New Yorkin katutyössä 2004, ja ennen kuin hän palasi takaisin New Yorkiin 2018-2019, tapasi hän Suomessa Johanna Puiravan, joka vinkkasi, että vastaavanlainen työ on aloitettu Suomessa. Tästä Elina tiesi tulla mukaan Levähdyspaikkaan palattuaan takaisin Suomeen. Annelikin sai vihiä Levähdyspaikan katutyöstä Helsingissä, joten Anneli otti omatoimisesti yhteyttä Levähdyspaikan työntekijään ja tuli sitä kautta mukaan toimintaan. Anneli koki, että tämänkaltainen työ on elämää mullistavaa.

Mikä sitten motivoi toimimaan vapaaehtoisena Levähdyspaikassa? Jokainen on sitä mieltä, että on oikein palvella heitä, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Ylipäätään kaikkien tehtävä on osoittaa välittämistä ympärillä oleville ihmisille. Jesajan kohta 58:6-8 on puhutellut jokaista naisista. Elina kertoi, että palveleminen Levähdyspaikassa kytkeytyy myös hänen lähetyskutsuunsa. Elina toi viisaasti ilmi, että Raamattu osoittaa selkeästi sen, että ihmisten palveleminen ja heistä välittäminen on jokaisen tehtävä, ja palveleminen on siten keino toteuttaa Raamatun sanomaa tekoina. Jokaisen olisi hyvä löytää oma tapa palvella toisia.

Annelia puhuttelee se, kuinka Jeesus oli ihmisten kanssa, kuunteli ja paransi heitä. Levähdyspaikassa pääsee kohtaamaan monenlaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Anneli uskoo, että aina on toivoa, on elämäntilanne kuinka kinkkinen tahansa. Tätä toivoa Anneli haluaa olla tuomassa ihmisten elämään. Maiju taas kokee Levähdyspaikan katutyön omana paikkanaan, ikään kuin omana seurakuntanaan. Maijua motivoi nähdä, kuinka Jumala vaikuttaa pimeissäkin kolkissa. Levähdyspaikan katutyössä Maijua innostaa se, että hän saa avoimesti osoittaa Jumalan rakkautta ja kertoa siitä kohtaamilleen ihmisille.

Jokainen näistä ihanista naisista toi ilmi, että vapaaehtoistyö on tärkeä osa arkea ja tuonut iloa elämään. Rakkauden ja hyväksynnän ilmapiiri torilla on jotain ainutlaatuista, ja sitä Maiju, Anneli ja Elinakin ovat omalla olemisellaan olleet luomassa. Maijun mukaan automaattinen seuraus Levähdyspaikassa palvelemisesta on valoisa olo, joka jää sisimpään sen jälkeen, kun on saanut rakastaa ja palvella Piritorilla. Elina kokee, että Levähdyspaikasta on tullut hänelle yhteisö ja perhe, kuin pieni pala taivasta siinä mielessä, että taivaassakin joukko koostuu monenlaisista ainutlaatuisista ihmisistä. Ensimmäisellä kerralla, kun Anneli oli Levähdyspaikassa vapaaehtoisena, liikutti häntä se, kuinka pieni ele, kuten kahvin tarjoaminen, voi tehdä ihmiset niin kiitollisiksi. Pienet hyvät teot ovat merkityksellisiä. Näitä pieniä suuria tekoja saa Levähdyspaikan vapaaehtoisena toteuttaa.

 

Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi. -Jes. 58:6–8

Takaisin